03 Οκτωβρίου 2019 READ

"Βόλτες" στο διαδίκτυο με ασφάλεια

Η εφαρμογή του intenet έχει μπει για τα καλά στη ζωή ενηλίκων και μικρών παιδιών! Θα λέγαμε έχει με ένα τρόπο "επιβληθεί" η χρήση του. Σαφώς η ευκολία που μας παρέχει είναι μοναδική καθώς κάνοντας μια "βόλτα" μπορούμε να βρούμε οποιαδήποτε πληροφορία για οτιδήποτε θελήσουμε. Οι περισσότερες δε ιστοσελίδες μας υποδέχονται και μας απευθύνουν τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό "Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας"! Αλήθεια όμως ποιες ιστοσελίδες είναι πραγματικά χρήσιμες; Πώς κατά την χρήση του διαδικτύου δεν θα εκτεθούμε και εμείς και τα παιδιά  σε ιστοσελίδες ακατάλληλες; Πώς θα πλοηγηθεί με ασφάλεια όλη η οικογένεια; Ποια sites είναι εμπιστοσύνης;

Καταρχάς, θα πρέπει να δούμε το διαδίκτυο όπως και πολλά άλλα πράγματα σαν ένα σύγχρονο μέσο με τα θετικά και τα αρνητικά του. Αναμφισβήτητα είναι ένα εργαλείο όπου στον τεράστιο όγκο πληροφοριών του έχει κάθε μαθητής πρόσβαση ώστε να μπορεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις του απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση του, και η πλοήγηση σε ακατάλληλες σελίδες είναι σοβαροί κίνδυνοι για τα παιδιά.  Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε τα παιδιά σε ένα μεγάλο ποσοστό κάνουν χρήση του διαδικτύου και η χρήση αυτή ξεκινά από μικρή σχετικά ηλικία. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές προτεινόμενες συμβουλές.

Συζητήστε με τα παιδιά σας για να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν από τι πρέπει να "φυλάγονται". Τοποθετήσετε τον υπολογιστή σε ένα δωμάτιο του σπιτιού όπου όλοι θα έχουν πρόσβαση για να είναι όντως ελεγχόμενη κατά κάποιο τρόπο και η χρήση του. Στα παιδιά αρέσουν τα chatrooms, καλό θα ήταν αυτό να γίνετε υπό την επίβλεψη σας. Επειδή ο διαδικτυακός χώρος δεν παρέχει μόνο γνώσεις και πληροφορίες αλλά διαθέτει παιχνίδια και δραστηριότητες για να απασχολούνται τα παιδιά, πριν τα παιδιά σας εξοικειωθούν με αυτά εξηγήστε τους πώς να τα χρησιμοποιούν με ασφάλεια και συζητήστε μαζί τους όλους τους πιθανούς κινδύνους. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αφιερώνουν πολύ ώρα σε αυτά εις βάρος των άλλων δραστηριοτήτων τους. (μελέτη, διασκέδαση, χόμπι, αθλητισμός, φίλοι). Το που λοιπόν θα ξεκινά η αποδεκτή χρήση και που θα σταματά η εξάρτηση θα το ορίσετε εσείς κάνοντας μια  οικογενειακή συμφωνία για τη χρήση του.

Αν κάτι τα αναστατώσει θα πρέπει να σας το πουν άμεσα. Μάθετε τους να μην δίνουν ποτέ προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν στην πραγματική τους ζωή και ουδέποτε να μην δεχθούν να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν από το διαδίκτυο. Μπορείτε αν θέλετε να δημιουργήσετε μια λίστα με προτεινόμενους διαδικτυακούς τόπους και παιδικές ιστοσελίδες όπου εσείς εγκρίνεται. Ελέγχετε τακτικά τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά και αναφέρετε άμεσα οποιοδήποτε κρούσμα παρενόχλησης. Ιδανικά θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας κάποιο λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την περιήγηση σε συγκεκριμένες σελίδες. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν αυστηρά πρόσβαση μόνο σε σελίδες κατάλληλες για αυτά. Ορίστε εσείς έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης σε ότι αφορά την εκκίνηση του υπολογιστή σας τον οποίο εννοείται δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τα παιδιά σας. Φροντίστε και εσείς οι ίδιοι να μην περνάτε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο γιατί τα παιδιά τείνουν να ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών. 

Η φύση του διαδικτύου είναι τέτοια που ελκύει μικρούς και μεγάλους. Στην περίπτωση των παιδιών ικανοποιεί το φυσιολογικό για την ηλικία τους αυθορμητισμό, την περιέργεια και την ανάγκη τους για άμεση ικανοποίηση και ανταπόκριση. Καθώς λοιπόν δεν μπορούν να προστατέψουν μόνα τους τον εαυτό τους χρειάζεται προσοχή, επίβλεψη και καθοδήγηση.

Φωτογραφία: Ludovic Toinal / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube