06 Ιουλίου 2022 READ

Οδηγός επιβίωσης μετά το μαιευτήριο

Οδηγός επιβίωσης μετά το μαιευτήριο

Γυρίσατε σπίτι από το μαιευτήριο με το ανθρώπινο δυναμικό του σπιτιού να μετρά ένα ακόμα μέλος! Τι ευτυχία! Πονάτε λίγο όμως, νυστάζετε και προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα. Χρειάζεστε χρόνο για να συνηθίσετε τη νέα οικογενειακή ζωή. Πώς όμως δεν θα βγείτε νοκ άουτ; Πώς δεν θα πέσετε κάτω πριν την ώρα σας; Οι αυξημένες ανάγκες του μωρού σας θα σας κρατούν ξάγρυπνη και σε εγρήγορση. Ειδικά τις πρώτες μέρες όπου θα πρέπει να σιτίζετε τουλάχιστον κάθε 3 ώρες, εσείς θα είστε επί ποδός μέρα-νύχτα! Για να μην πέσετε κάτω λοιπόν προσπαθήστε να κοιμηθείτε την ώρα που κοιμάται και το μωρό σας και αν αυτό δεν είναι εφικτό γιατί ο Μορφέας δεν έρχεται με ραντεβού, κρατήστε δυνάμεις!

Χαλαρώστε, και ασχοληθείτε μόνο με εσάς και τα απολύτως αναγκαία. Αφήστε πίσω κάθε σκέψη που έχει να κάνει με δουλειές σπιτιού. Το timing δεν είναι το κατάλληλο πιστέψτε με! 'Εχετε όλο τον καιρό μπροστά σας να αποδείξετε πόσο καλή νοικοκυρά είστε. Εξασφαλίστε οποιαδήποτε βοήθεια από οπουδήποτε. Επιστρατεύστε γιαγιάδες και παππούδες και με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο σας σύζυγο, μοιράστε ρόλους και αφήστε τους να τα βρούνε μεταξύ τους. Θα πρέπει να σας στηρίξουν πρακτικά και να σας υποστηρίξουν ψυχολογικά. Αν έχετε και άλλο παιδάκι ή παιδάκια αφήστε την φροντίδα τους σε οικεία πρόσωπα από το οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον για τον πρώτο καιρό ώσπου να μπείτε σε μια σειρά μαμά και μωρό καθώς η εντατική και πολύωρη φροντίδα του κάνει το πρόγραμμά σας μονοδιάστατο. Δεχθείτε οποιαδήποτε προσφορά για βοήθεια ακόμα και για το ίδιο σας το μωρό. Δεν θα πάθει κάτι αν κάποιος άλλος το κάνει μπάνιο ή το ταϊσει ή το νανουρίσει. Το σύμπαν δεν θα σταματήσει! Ίσα ίσα θα μπορέσετε να πάρετε εκείνον το πολυπόθητο υπνάκο ή να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή να φάτε το φαγητό που σας μαγείρεψαν με ευχαρίστηση. Αξιοποιήστε το χρόνο αυτό για να κάνετε πράγματα που πραγματικά απολαμβάνετε.

Μη θυσιάσετε εξ ολοκλήρου την προσωπική σας ελευθερία! Με άλλα λόγια μη σας πιάσουν οι τύψεις και οι ενοχές και επιβαρύνεται κι άλλο την ψυχολογία σας γιατί ήδη βρίσκεστε σε οριακή κατάσταση μιας και οι ορμόνες ακόμα καλά κρατούν! Ο ερχομός του νέου μέλους έχει αναπόφευκτα επηρεάσει βιολογικά και τις ισορροπίες σας με το σύντροφό σας. Επειδή οι αντιδράσεις σας μπορεί να διαφέρουν από εκείνες του αγαπημένου σας, μην καταπιέζετε αυτά που νιώθετε. Συζητήστε μαζί του και επιτρέψτε του να σας θυμίζει με το δικό του μοναδικό τρόπο ότι είστε και σύζυγοι εκτός από μαμά και μπαμπάς. Κακά τα ψέματα υπολειτουργείτε...και επειδή ίσως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνατε μανούλα για πράγματα που τα έχετε κάνει ξανά στο παρελθόν μια μικρή σύγχυση την έχετε. Μπορεί να νιώθετε αβέβαιη, ευάλωτη. Μη διστάσετε να μοιραστείτε αυτό που σας απασχολεί ακόμα και για εσάς την ίδια. Ρωτήστε και συζητήστε ξανά και ξανά με τον κατάλληλο άνθρωπο ο οποίος θα πρέπει να έχει και την κατάλληλη ιδιότητα προκειμένου να σας λύσει όλες τις απορίες και να μπορεί ουσιαστικά να σας βοηθήσει. Κλείστε τα αυτιά σας σε αυτά που λένε όλοι οι άλλοι. Γνωστοί και άγνωστοι, φίλοι και συγγενείς, όλοι έχουν άποψη για όλα. Η ψυχολογία σας όμως είναι ευμετάβλητη. Τα νεύρα σας είναι ήδη στην τσίτα δεν χρειάζεται να χτυπήσουν κόκκινο και η κούραση και το άγχος δεν είναι καλοί σύμμαχοι. Αγνοήστε λοιπόν επιδεικτικά οτιδήποτε μπορεί να σας ταράξει, εκνευρίσει, συγχύσει. Κανείς δεν ξέρει το μωρό σας καλύτερα από εσάς!

Η σημαντικότερη στιγμή για μια γυναίκα που επιλέγει να γίνει μαμά είναι η γέννηση του παιδιού της. Την ολοκληρώνει αλλάζοντας όμως τις συνήθειές της. Μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Ακολουθήστε το ένστικτό σας και το μωρό σας. Άλλωστε κάθε φορά που γεννιέται ένα μωρό γεννιέται και μια νέα μαμά που όπως και να το κάνουμε έχει τη δική της δυναμική!

Φωτογραφία: Kelly Sikkerma / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube