09 Μαρτίου 2021 READ

Μπορεί ένα παιχνίδι να αποκτήσει συναισθηματική αξία για το παιδί;

Μπορεί ένα παιχνίδι να αποκτήσει συναισθηματική αξία για το παιδί;

Η ευαίσθητη και τρυφερή ηλικία των παιδιών θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αρκετά ευάλωτη σε εξωτερικές επιδράσεις. Γνωρίζουν σιγά σιγά τον κόσμο, βλέπουν εικόνες για πρώτη φορά με χρώματα και αρώματα, κάνουν φίλους, εξερευνούν νέα αντικείμενα που τους μαγνητίζουν το ενδιαφέρον και πάνω απ’ όλα, συνδέονται συναισθηματικά με όσα είναι συχνά κοντά τους και τους προσφέρουν συντροφιά.

Πέρα από την άπλετη αγάπη που δίνουν οι γονείς στα μικρά τους, πάντα φροντίζουν να διακοσμούν τα παιδικά δωμάτια με πολλά μικρά παιχνίδια, με σκοπό να παίξουν και να απασχοληθούν. Ο λόγος είναι απλός. Το παιδί δείχνει ιδιαίτερη αγάπη σε μικρά κουκλάκια, λούτρινα ζωάκια ή παιχνίδια με πολλά μικρά εξαρτήματα. Του φαίνονται φιλικά και χωράνε στις μικρές του χούφτες. Διαχειρίζεται, όπως εκείνο νιώθει, τον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στα παιχνίδια του.

Επομένως, στην ευαίσθητη ηλικία των 0-5 χρονών, το παιδί δένεται με τα παιχνίδια του και αυτό γιατί αναπτύσσει μοναδικά συναισθήματα παίζοντας, με αποτέλεσμα, μακροχρόνια, να αποκτήσει δεξιότητες και να εισέλθει ομαλά στην κοινωνία.

Πέρα από την διεύρυνση του συναισθηματικού του κόσμου, ένα παιχνίδι μπορεί να χαρίσει φαντασία, δημιουργικότητα και στρατηγική σκέψη. Προσφέρει ευημερία και χαρά σε εκείνο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Κοιμάται και ξυπνάει με τα κουκλάκια του. Η αλληλεπίδραση, λοιπόν, με τα παιχνίδια είναι μοναδική και καθορίζει τον τρόπο που επικοινωνεί το παιδί. Έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί τρόπους αντιμετώπισης, έχοντας επινοήσει καταστάσεις και δίνοντας λύση σε φανταστικά σενάρια. Πολλές φορές η μονόδρομη επικοινωνία του παιδιού προς το παιχνίδι, βελτιώνει τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Εν κατακλείδι, είναι καλό να υπάρχει ένα συναισθηματικό δέσιμο με κάτι άψυχο όπως τα παιδικά παιχνίδια. Το παιδί αυτόματα μαθαίνει να δίνει αγάπη ανιδιοτελώς, δεν νιώθει ποτέ μόνο του και όποτε καταπιάνεται με αυτό, μειώνει το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα. Γεμίστε τις αγκαλιές των παιδιών με όμορφα παιχνίδια, αθώα όπως τα παιδάκια σας και αφήστε τα να παίξουν όσο εκείνα επιθυμούν. Η συναισθηματική τους ανάπτυξη θα έρθει ομαλά. Αφιερώστε και εσείς χρόνο παρέα τους παίζοντας και γελώντας και βιώστε πως είναι να ξεκινάει κανείς να μαθαίνει και να εξελίσσεται από το μηδέν.

Φωτογραφία: Kelly Sikkema / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube