10 Δεκεμβρίου 2019 READ

Παι...δική μας υπόθεση τα Χριστουγεννιάτικα δώρα!

Παι...δική μας υπόθεση τα Χριστουγεννιάτικα δώρα!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο αγαπημένη γιορτή των παιδιών. Το σχολείο σταματάει, το σπίτι και ολόκληρη η πόλη στολίζονται και η ατμόσφαιρα είναι τόσο ξεχωριστή, που κάνει τα πάντα στα μάτια τους να φαντάζουν μαγικά! Ένα κομμάτι της μαγείας αυτής είναι και η αναμονή των δώρων, ειδικά όσο τα παιδιά πιστεύουν ακόμα στον Άγιο Βασίλη.

Πολλές φορές όμως ερχόμαστε σε δύσκολη θέση όταν φτάνει η στιγμή να επιλέξουμε δώρα για τα παιδιά. Άλλοτε γιατί έχουν πολλά παιχνίδια και δεν ξέρουμε τι να διαλέξουμε για να τα ικανοποιήσουμε και άλλοτε γιατί δεν έχουμε αρκετά χρήματα για να τους αγοράσουμε αυτό που θέλουν και αισθανόμαστε ενοχές. Όμως τα ακριβά δώρα δεν μπορούν πάντα να φέρνουν την ευτυχία στα παιδιά. Το πιο σημαντικό είναι να προσπαθούμε να τους δείχνουμε πως τα νοιαζόμαστε και τα αγαπάμε ακόμα και αν δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε πράγματα που έχουν τα άλλα παιδιά. Άλλωστε μέχρι κάποια ηλικία τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ακριβό και ένα φθηνό δώρο. Στην ουσία η προσφορά ενός ακριβού δώρου σε ένα παιδί έχει σημασία μόνο για αυτόν που το προσφέρει αφού αισθάνεται ότι πρόσφερε κάτι το ξεχωριστό. Αγοράζοντας ακριβά δώρα και κάνοντας όλα τα χατίρια στα παιδιά δεν καταφέρνουμε να καλύψουμε τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Αντιθέτως τους δημιουργούμε λάθος πρότυπα ως προς το τι σημαίνει αγάπη και φροντίδα.

Τα παιδιά που έχουν πολλά και ακριβά παιχνίδια και ζητούν συνεχώς περισσότερα είναι αυτά που συνήθως δεν λαμβάνουν αρκετή προσοχή από τους γονείς τους. Όλα τα παιχνίδια είτε φθηνά είτε ακριβά έχουν κάτι κοινό, μπορούν να εξάψουν τη φαντασία των παιδιών. Αυτό που ενδιαφέρει τα παιδιά είναι να τα ενθουσιάσουν και να αισθανθούν ξεχωριστά και αγαπητά! Γιατί τα παιχνίδια μικρά ή μεγάλα, φθηνά ή ακριβά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορούν να τους προσφέρουν πολύ μεγάλη χαρά όταν χρησιμοποιηθούν με έναν ξεχωριστό τρόπο και αποκτούν νόημα στα χέρια τους όταν ασχολούμαστε με τα παιδιά και παίζουμε μαζί τους. Με τη δική μας φαντασία μπορούμε να δώσουμε ιδέες τις οποίες μπορούν να τις εξελίξουν μόνα τους ή και με τους φίλους τους,

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα παιδιά έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή (σχολείο, δραστηριότητες) και μέρος αυτής της ζωής είναι και οι συγκρίσεις με άλλα παιδιά. Ένα παιδί που ζητά επίμονα να του αγοράσουμε κάτι που το έχουν και τα άλλα παιδιά δεν πρέπει να αγνοηθεί. Όπως οι ενήλικες αισθάνονται ανεπαρκείς όταν βλέπουν τους άλλους γύρω τους να έχουν πράγματα τα οποία αυτοί δεν μπορούν να αποκτήσουν, έτσι αισθάνονται και τα παιδιά. Τονώστε τους το ηθικό δημιουργώντας με τη φαντασία σας κάτι ξεχωριστό και καταφύγετε σε μια εναλλακτική λύση! Έτσι και αλλιώς ολόκληρη η περίοδος των Χριστουγέννων είναι ένα μεγάλο δώρο για τα παιδιά. Ασχέτως από το αν μπορούμε να διαθέσουμε πολλά ή λίγα χρήματα για τα δώρα τους, έχουμε τη δυνατότητα να τα κάνουμε ευτυχισμένα χαρίζοντας τους πάνω από όλα την προσοχή και την αγάπη μας!

Φωτογραφία: Thought Catalog / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube