18 Δεκεμβρίου 2021 READ

Τα έθιμα των Χριστουγέννων

Τα έθιμα των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι ημέρα χαράς και γιορτής. Τα σπίτια και οι πόλεις φορούν τα γιορτινά τους - μια προετοιμασία που ξεκινά στις αρχές του μήνα και κορυφώνεται το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Οι κουζίνες γεμίζουν με αρώματα παραδοσιακών εδεσμάτων ενώ συγγενείς και φίλοι μαζεύονται γύρω από το εορταστικό τραπέζι για να γιορτάσουν μαζί. Στην Ελλάδα τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι πολλά και ποικίλλουν και όσοι αγαπούν τις παραδόσεις συνεχίζουν με αμείωτο ενδιαφέρον να τα διατηρούν.

Τα κάλαντα που τραγουδούν τα παιδιά τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κυριαρχούν. Μικρές ή μεγάλες παρέες γυρνούν από σπίτι σε σπίτι, χτυπούν την πόρτα και ρωτούν: «Να τα πούμε;». Αν η απάντηση από τον νοικοκύρη ή την νοικοκυρά είναι θετική, τότε τραγουδούν τα κάλαντα για μερικά λεπτά τελειώνοντας με την ευχή «Και του Χρόνου. Χρόνια Πολλά». Η ανταμοιβή είναι χρηματικό ποσό ή γλυκά κεράσματα.

Ποιος μπορεί να φανταστεί Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες; Νόστιμα, θρεπτικά, τραγάνα και υγειινά υπάρχουν σε κάθε τραπέζι και τα αγαπούν μικροί και μεγάλοι.

Το χριστόψωμο ζυμώνεται την παραμονή των Χριστουγέννων, Είναι στρογγυλό και στη μέση του χαράσεται ο σταυρός. Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σταυρώνεται, κόβεται και μοιράζεται στην οικογένεια ή στους καλεσμένους συμβολίζοντας τη Θεία Κοινωνία.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεσπόζει σε κάθε σπίτι. Πολύχρωμες μπάλες, φωτάκια, το αστέρι στην κορυφή και η φάτνη στη βάση είναι τα στοιχεία που το διακοσμούν. Καθώς οι μέρες παιρνούν και πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, τα δώρα για μικρούς και μεγάλους παίρνουν τη θέση τους γύρω από το δέντρο.

Η ανταλλαγή δώρων είναι ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα. Ειδικά για τα παιδιά, το γράμμα στον Άγιο Βασίλη είναι μέρος μιας μαγικής ιεροτελεστίας. Οι κάλτσες που κρεμιούνται στο τζάκι, το ζεστό γάλα που περιμένει τον αγαπημένο μας Άγιο τα ξημερώματα των Χριστουγέννων αλλά και η απάντησή του στο γράμμα με τις επιθυμίες των παιδιών, μαγεύουν όλους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα έθιμα και η ευκαιρία που δίνεται στην οικογένεια να περάσει μερικές μέρες παρέα, μακριά από τη ρουτίνα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας χαρίζει χαρά σε όλους και η αγάπη μας πλημμυρίζει.

Φωτογραφία: Chris Sowder / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube