13 Μαρτίου 2020 READ

Μιλώντας στα παιδιά για τον Κορωνοϊό

Μιλώντας στα παιδιά για τον Κορωνοϊό

Είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι ενήμερα για αυτήν την νέα κατάσταση που ζούμε όλοι και επηρεάζει και τη δική τους καθημερινότητα, χωρίς όμως να τα πανικοβάλουμε και να τους δημιουργούμε πρόσθετο άγχος.

• Μην φοβάστε να μιλήσετε για τον Κορωνοϊό. Αν δεν μιλήσετε με ειλικρίνεια στα παιδιά σας, διατρέχετε τον κίνδυνο να ανησυχήσουν ακόμη περισσότερο. Η συζήτηση για τον ιό πρέπει να είναι ευκαιρία να επικοινωνήσετε τα γεγονότα και να ηρεμήσετε τα παιδιά σε συναισθηματικό επίπεδο. Στόχος σας είναι να βοηθήσετε τα παιδιά να είναι ενημερωμένα και να τα καθησυχάσετε προσφέροντάς τους έγκυρες πληροφορίες.

• Μιλήστε με τρόπο που ταιριάζει στο αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Μην δίνετε περίπλοκες πληροφορίες που μπορεί να είναι δυσνόητες για τα παιδιά. Προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους δίνοντας απλές απαντήσεις και αποφεύγοντας λεπτομέρειες που μπορεί να τους δημιουργήσουν σύγχυση.

• Να είστε ψύχραιμοι και καθησυχαστικοί. Τα παιδιά αντιδρούν και ακολουθούν τις αντιδράσεις των ενηλίκων που τα φροντίζουν. Γι’αυτό είναι σημαντικό, πρώτα απ’όλα εσείς οι ίδιοι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Αν παρατηρήσετε πως νιώθετε άγχος, πάρτε χρόνο να ηρεμήσετε πριν συζητήσετε ή προσπαθήσετε να απαντήσετε τις απορίες τους παιδιού σας.

• Ανταποκριθείτε στις αντιδράσεις των παιδιών σας. Δώστε χώρο στα παιδιά να σας κάνουν ερωτήσεις για ό,τι τα προβληματίζει. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε τις ερωτήσεις τους, χωρίς όμως να είστε υποχρεωμένοι να έχετε απάντηση για όλα. Στόχος σας είναι να είστε διαθέσιμοι για τα παιδιά και να μην ενισχύσετε τρομακτικές φαντασιώσεις.

• Να είστε καθησυχαστικοί. Τα παιδιά είναι πολύ εύκολο να θορυβηθούν και να νομίζουν πως έχουν αρρωστήσει αν ακούσουν για τον ιό. Είναι σημαντικό να τα καθησυχάσετε και να τους τονίσετε όλα τα μέτρα προστασίας που έχετε λάβει.

• Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στην τηλεόραση και τα social media. Η έκθεση των παιδιών στα μέσα ενημέρωσης ενδέχεται να τα φέρει σε επαφή με εικόνες και ειδήσεις που δεν μπορούν να κατανοήσουν και ακόμη χειρότερα μπορεί να τα τρομάξουν.

• Διατηρήστε τις ρουτίνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα τώρα που τα σχολεία έχουν περάσει σε αναστολή λειτουργίας. Διατηρήστε τις βασικές λειτουργίες όπως θα κάνατε σε περίοδο σχολικών διακοπών. Η δομή στο πρόγραμμα των παιδιών, αναφορικά με τα γεύματα και τις ώρες ύπνου, τα κάνει χαρούμενα και υγιή.

Αλεξάνδρα Λύγγρη

Ψυχολόγος, Παιδικά Χωριά SOS

www.sos-villages.gr

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube