03 Ιουλίου 2019 READ

4 κίνδυνοι του καλοκαιριού και πώς να τους αποφύγετε

4 κίνδυνοι του καλοκαιριού και πώς να τους αποφύγετε

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών. Βγαίνουν, παίζουν, τρέχουν ανέμελα με φίλους χωρίς κανένα περιορισμό. Ωστόσο, ελλοχεύουν κίνδυνοι με αποτέλεσμα οι γονείς να ανησυχούν.

Ηλίαση: Θα το λέμε συνεχώς πως ο ήλιος όσο όμορφα και αν λούζει με φως τις γειτονιές και όσο και να μας φτιάχνει τη διάθεση, πάντα θα πρέπει να αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση μας σε αυτόν. Σαν γονείς θα πρέπει να βάζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα αντιηλιακή κρέμα στα παιδάκια, να προτιμούμε ρουχαλάκια δροσερά και με αντιηλιακό ύφασμα, καπελάκια για βόλτες ή στη θάλασσα αποτελούν must, και τέλος, δεν ξεχνάμε γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών. Αν το παιδί νιώσει αδιαθεσία ή πονοκέφαλο σε συνδυασμό με έντονη ζαλάδα, έχει πάθει ηλίαση. Απομακρυνθείτε από τον εξωτερικό χώρο και τον ήλιο, κάντε μπάνιο το παιδί με δροσερό νερό και δώστε έμφαση στο κεφάλι, έπειτα διατηρήστε το χώρο δροσερό και σε σκιά. Ελαφρά γεύματα θα βοηθούσαν αρκετά μέχρι να νιώσει καλύτερα. Αν δεν κάνει εμετό, διαλύετε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δίνετε να πίνει αργά-αργά (γιατί λόγω του ιδρώτα φεύγει το αλάτι από το σώμα).

Αφυδάτωση: Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αφυδάτωση του οργανισμού. Πόσο μάλλον όταν αυτό συνδυάζεται με παιχνίδια στη θάλασσα, τότε θα πρέπει να δίνουμε διπλή προσοχή στα παιδιά. Έχουν την τάση να παίζουν ολημερίς στην άμμο με τα κουβαδάκια τους, ρακέτες με φίλους, τρέξιμο και ποδήλατο στις πλατείες, ποδόσφαιρο, κολύμβηση, κ.ο.κ.. Ο οργανισμός τους «φωνάζει» για ενυδάτωση. Και εμείς το ακούμε! Έτσι λοιπόν, δίνετε δροσερό νερό στα παιδιά σας τουλάχιστον 1 ποτήρι ανά μία ώρα. Αναπληρώνοντας τα απαραίτητα υγρά, απολαμβάνουν το παιχνίδι τους χωρίς αίσθημα κόπωσης. Άλλες πιο γευστικές επιλογές είναι τα smoothies που συνδυάζουν ποικιλία φρούτων και βιταμινών και οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί. Τέλος, η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε νερό, όπως φρούτα και snacks από λαχανικά, συμβάλλουν στην έξτρα ενυδάτωση του οργανισμού και χορταίνουν την κοιλίτσα τους.

Τσιμπήματα: Τσιμπήματα από μέλισσες, θαλάσσια όντα και έντομα της φύσης είναι η αιτία που προκαλεί πόνο, κνησμό και οίδημα με αποτέλεσμα να τεθεί η υγεία των παιδιών σε κίνδυνο και να χαλάσει η διάθεση τους. Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εάν το παιδί πάθει αλλεργικό σοκ εξαιτίας του τσιμπήματος. Προνοείστε να έχετε μαζί σας μια συσκευή αυτόματης χορήγησης αδρεναλίνης για να αντιμετωπίσετε το συμβάν επιτόπου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να οδηγηθείτε στα επείγοντα ή σε κάποιο γιατρό για να σας συμβουλέψει υπεύθυνα. Για τσιμπήματα μικρής ή μεγάλης έκτασης να έχετε μαζί σας πάντα κρέμες που απαλύνουν προσωρινά τον πόνο και καταπραΰνουν το δέρμα. Πιο συγκεκριμένα, εάν βρίσκεστε παραλιακά, θα πρέπει να έχετε καθαρό νερό και μια πετσέτα μονίμως στη τσάντα σας για να μπορείτε να καθαρίσετε την περιοχή, να δείτε τη σοβαρότητα του τσιμπήματος και να εφαρμόσετε το προϊόν.

Ασθένειες-Τραυματισμοί:Τα μικρά παιδιά συνηθίζουν να ακουμπάνε με τα χέρια τους την άμμο, τα παιχνίδια τους και βρώμικα αντικείμενα στους εξωτερικούς χώρους. Εάν τα χεράκια τους έρθουν σε επαφή με το φαγητό τους ή το στόμα, κρύβονται κίνδυνοι μόλυνσης. Πρέπει να φροντίζετε για αυτό συνεχώς έχοντας υγρά μαντηλάκια μαζί σας και χαρτομάντηλα για έναν πρόχειρο καθαρισμό των χεριών. Επίσης σημαντικό, είναι το γεγονός να φυλάτε τα τρόφιμα τους σε σκιερό και δροσερό μέρος καθώς μπορούν εύκολα να υπερθερμανθούν από την θερμοκρασία της εποχής. Ένα cool bag θα σας εξυπηρετήσει αρκετά γιατί περικλύζει τον ψυχρό αέρα και τη θερμοκρασία που συντηρεί τα προϊόντα που έχετε μαζί σας. Παγοκύστες θα σας βοηθήσουν να κρατήστε παγωμένη τη θερμοκρασία για περισσότερο. Τέλος, εάν πέσει το παιδί και γδαρθεί ή πάθει κάταγμα, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό ή κέντρο υγείας απευθείας. Εάν σκοπεύετε να κάνετε διακοπές σε κάποιο νησί, κάντε μια έρευνα προτού πάτε για το που βρίσκεται το κοντινότερο εφημερεύον φαρμακείο ή το Κέντρο Υγείας του νησιού. Συνήθως, οι μετακινήσεις εκεί είναι δυσκολότερες και οι αποστάσεις από το σπίτι σας ή τον προσωπικό γιατρό, μεγαλύτερες. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να κάνετε αγορές αντιολισθητικών πέδιλων, με αδιάβροχη σόλα που προστατεύει και η εμφάνιση τους αρμόζει σε όλες τις ώρες της μέρας.

Φωτογραφία: Piotr Chrobot/Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube