30 Ιουνίου 2022 READ

Παιδιά και ταξίδι: Τι να προσέξετε σε κάθε μεταφορικό μέσο

Παιδιά και ταξίδι: Τι να προσέξετε σε κάθε μεταφορικό μέσο

Έφτασε ο καιρός για μια οικογενειακή απόδραση! Κάθε εποχή του χρόνου είναι ιδανική αν η οικογένεια είναι ενωμένη και έτοιμη να ξεφύγει από τη ρουτίνα. Ωστόσο, τα παιδιά σε μικρή ηλικία είναι κάπως ανυπόμονα, αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν τις δικές τους ανάγκες, κάτι που εμποδίζει την ομαλή μετακίνησή τους από τόπο σε τόπο χωρίς εντάσεις ή επεισόδια. Όποιο μέσο μεταφοράς και αν επιλέξετε, φροντίστε να είστε καλά οργανωμένοι και με καλή διάθεση!

Αμάξι: Το αυτοκίνητο είναι από τις βασικότερες επιλογές των γονιών για ταξίδι με τα παιδιά τους. Βολεύει γιατί καθορίζετε εσείς πότε και πόσες στάσεις θα κάνετε, διαθέτει ανέσεις και μπορείτε να προσαρμόσετε ειδικό κάθισμα αν ταξιδεύετε με βρέφη ή αντίστοιχα, με παιδιά ηλικίας 3+. Φοράτε πάντα ζώνη τόσο εσείς όσο και τα παιδιά. Μπορείτε ελεύθερα να μιλήσετε και να γελάσετε χωρίς να ενοχλούνται άλλα άτομα, πάντα με προσοχή να μην διασπάται η προσοχή του οδηγού από φωνές, γέλια ή κλάματα. Η αποθήκευση των προσωπικών αντικειμένων γίνεται με ευκολία χωρίς φόβο φθοράς ή απώλειας. Τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν με παιχνίδια συγκέντρωσης ή κοιτώντας έξω από το παράθυρο ακούγοντας χαλαρή μουσική. Απομακρύνετε τις οθόνες από κοντά τους καθώς μπορεί εύκολα να ζαλιστούν λόγω ταχύτητας του οχήματος. Προσοχή πάντα, δεν πρέπει να τρέχουμε με μεγάλη ταχύτητα καθώς κουβαλάμε μαζί μας αθώες ψυχές και μεγάλο φορτίο από αποσκευές. Εάν τα παιδιά επιθυμούν να κάνουν ένα διάλλειμα ή ζαλίζονται, κάντε μια στάση στην κοντινότερη καφετέρια ή σε κάποιο χώρο στάθμευσης όπου θα μπορούν να περπατήσουν, να πάρουν μια βαθιά ανάσα για 10 λεπτά και ύστερα να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Αεροπλάνο: Είναι ένα πολυτελές μέσο μετακίνησης το οποίο εξασφαλίζει ασφάλεια, ταχύτητα και απεριόριστες επιλογές μετακίνησης για τους αγαπημένους σας προορισμούς σε εξωτερικό και εσωτερικό. Αποτελεί μια εντυπωσιακή εμπειρία και πάντα τραβάει τα βλέμματα των επιβατών το απέραντο γαλάζιο με τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες να αχνοφαίνονται από εκεί ψηλά. Τα παιδιά θα χαζεύουν για ώρες και σίγουρα θα τους αρέσει πολύ. Θα πρέπει, ωστόσο, να φροντίσετε να είστε πάντα στην ώρα σας, δίνοντας τις αποσκευές και ύστερα να περάσετε από έλεγχο, εσείς και τα παιδιά. Πριν την πτήση αποφύγετε αγορές φαγητών και υγρών τα οποία απαγορεύονται, καλύτερα να τα προμηθευτείτε εντός αεροσκάφους. Θα πρέπει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, να έχετε τα παιδιά σε κοντινές θέσεις με τις δικιές σας και να τα απασχολείτε ώστε να μην κάνουν θόρυβο ή να μην μετακινούνται. Απαγορεύεται η όχληση των υπολοίπων και η ελευθερία κινήσεων για λόγους ασφαλείας και περιορισμένου χώρου. Ίσως φοβηθούν, κουραστούν ή γκρινιάσουν, γι’ αυτό να είστε πάντα κοντά τους, να ακούτε τις ανάγκες τους και να τους βοηθήσετε να χαλαρώσουν με μια ταινία στο tablet ή παίρνοντας έναν υπνάκο. Ένα τέτοιο ταξίδι προϋποθέτει καλή οργάνωση και υπομονή.

Καράβι: Αν δεν κλείσεις εισιτήρια ταξιδιού με το καράβι για αποδράσεις του καλοκαιριού, δεν έχεις ζήσει καλοκαίρι, λένε! Για να κάνεις ένα ταξίδι στα πανέμορφα νησιά της Ελλάδας μας, χρειάζεσαι κατά κύριο λόγο να ταξιδέψεις με καράβι. Η αλήθεια είναι πως τα πάντα εξαρτώνται από ποια σεζόν ταξιδεύεις και από τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, εάν φυσάει, υπάρχει κίνδυνος η θάλασσα να είναι αναστατωμένη και έτσι τα παιδιά να ζαλιστούν. Μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικά χάπια ή αυτοκόλλητες ταμπλέτες και τσιρότα, ιδανικά για να περιοριστεί και να αποτραπεί η ναυτία και οι ίλιγγοι. Επίσης, αποφύγετε τον κίνδυνο τα παιδιά να τρέχουν ελεύθερα στο κατάστρωμα με φόβο να γλιστρήσουν ή να χαθούν, και έτσι κλείστε αεροπορικές θέσεις με ελάχιστη επιπλέον χρέωση για να κάτσουν αναπαυτικά όσο χρόνο κ αν διαρκεί το ταξίδι. Για τα πολύωρα ταξίδια ή τα νυχτερινά δρομολόγια με βρέφη ή μικρά παιδιά, θα ήταν πρέπον να φροντίστε για μια καμπίνα όπου θα αφήσετε τα προσωπικά σας αντικείμενα και τα παιδιά θα μπορέσουν να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν, όπως και εσείς. Τέλος, είναι θετικό το γεγονός ότι στο καράβι μπορείτε να έχετε μαζί και τα αμάξι σας χωρίς να μεταφέρετε επιπλέον προσωπικά αντικείμενα μαζί σας, και έτσι θα έχετε το νου σας κατ’ αποκλειστικότητα στα παιδιά.

ΚΤΕΛ, ΤρένοΔύο από τα πιο συχνά μέσα μαζικής μεταφοράς είναι τα ΚΤΕΛ και τα τρένα. Εξυπηρετούν για κοντινές αποστάσεις, έχουν εισιτήρια με χαμηλή χρέωση και ενώνουν αρκετές πόλεις της Ελλάδας μεταξύ τους. Είναι, ωστόσο, κουραστικά για τα παιδιά και οι στάσεις δεν είναι στο χέρι σας. Θα πρέπει να φροντίσετε, όπως και στο αμάξι, να απασχολήσετε τα παιδιά με παιχνίδια λογικής ή συγκέντρωσης, ώστε να επενδύσουν χρόνο εκεί χωρίς να παραπονεθούν. Λόγω της περίεργης διαδρομής των ΚΤΕΛ ή της ταχύτητας του τρένου, προσοχή να μην ζαλιστούν. Δίνετε λίγη ποσότητα φαγητού και υγρών μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας. Ένας υπνάκος θα βοηθούσε πολύ και θα έκανε την ώρα να περάσει πολύ γρήγορα. Τα δρομολόγια είναι πολύ συγκεκριμένα, έτσι θα χρειαστεί από μέρους σας να είστε στην ώρα σας για να αποφύγετε την πολύωρη αναμονή για επόμενο δρομολόγιο.

Φωτογραφία: Jonathan Borba / Unsplash

 

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube