06 Σεπτεμβρίου 2022 READ

Η σπουδαιότητα της εξωσχολικής δραστηριότητας

Η σπουδαιότητα της εξωσχολικής δραστηριότητας

Όσο το παιδί βρίσκεται σε μικρή ηλικία, προσαρμόζεται. Εξοικειώνεται με το πρόγραμμα του σχολείου, κάνει νέες φιλίες, γνωρίζει καινούρια πρόσωπα και υιοθετεί στοιχεία που θα δημιουργήσουν αύριο ένα χαρακτήρα ώριμου ενήλικα. Ωστόσο, θα ήταν λάθος αν λέγαμε πως μόνο οι άνθρωποι που συναναστρέφεται και τα σχολικά μαθήματα μπορούν να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά του.

Μεγάλο ρόλο παίζουν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Η επιλογή εκείνης της ενασχόλησης που το παιδί θα αγαπήσει και θα του γεμίσει τη μέρα είναι μια σπουδαία διαδικασία. Πάντα πρέπει και εκείνο να έχει λόγο στο τι του αρέσει να κάνει και αν μπορεί να αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια σε αυτό. Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει τις σωστές επιλογές σύμφωνα με το χαρακτήρα, την προσωπικότητά του και τα αγαπημένα του ενδιαφέροντα. Μπορείτε να καθήσετε παρέα και να καταγράψετε τον ελεύθερο του χρόνο. Δείτε πότε έχει τα μεγαλύτερα κενά και σε συνδυασμό με τα μαθήματά του, προσθέστε το αγαπημένο του χόμπι. Για παράδειγμα, ο χορός, η ενόργανη, το μπαλέτο, ένα ατομικό ή ομαδικό άθλημα είναι μερικές από τις δραστηριότητες που ελκύουν περισσότερο τα παιδιά. Εάν χωράει κάτι παραπάνω, προσθέστε και μια ξένη γλώσσα ούτως ώστε να βάλει γερές βάσεις και θεμέλια στην μόρφωσή του.

Αποφύγετε την πίεση να κάνει περισσότερα από ένα άθλημα καθώς θα αρχίσει να κουράζεται και να μην αποδίδει. Το ίδιο ισχύει και για τις ξένες γλώσσες ή τα φροντιστήρια. Καλό θα ήταν να κάνει μικρά και σταθερά βήματα γιατί η εκμάθηση νέων πραγμάτων δεν σταματάει ποτέ και πάντα θα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης για τα πάντα. Εάν δείτε το παιδί κουρασμένο ή αγχωμένο, δείτε που μειονεκτεί. Μπορείτε πάντοτε να διακόψετε μια δραστηριότητα αλλά ποτέ το σχολείο. Είναι το μόνο που υποχρεωτικά οφείλει να ολοκληρώσει ανεξαρτήτως της απόδοσής τους. Μέσα από τις εξωσχολικές δραστηριότητες, το παιδί θα γίνει κοινωνικό, εξωστρεφές, δραστήριο και εκφραστικό. Μπορεί από πολύ μικρό να ανακαλύψει ένα ταλέντο στη μουσική, στη ζωγραφική ή στα αθλήματα. Επιβραβεύστε το παιδί και ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει κάτι στο οποίο είναι πολύ καλό. Η επιτυχία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εγγυημένη και η θετική ενέργεια θα πηγάζει από μέσα του σε ό,τι και αν κάνει.

Φωτογραφία: Caleb Woods / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube