01 Ιουλίου 2020 READ

Διακοπές μακριά από τους γονείς

Διακοπές μακριά από τους γονείς

Οι πρώτες χωριστές διακοπές είναι μια δύσκολη στιγμή για παιδιά και γονείς. Δεν είναι πάντα εφικτό να πηγαίνει για ξεκούραση όλη η οικογένεια μαζί, για διάφορους λόγους και ίσως χρειαστεί το ρόλο του συνοδού να τον έχουν συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα της εμπιστοσύνης σας. 

Τα πράγματα είναι πιο απλά απ΄όσο φαίνονται. Όσο και αν φοβίζει, βοηθάει την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του παιδιού και των ικανοτήτων του. Εξάλλοι αν το πρόσωπο ή τα πρόσωπα με τα οποία θα κάνει διακοπές είναι άνθρωποι με τους οποίους το παιδί σας νιώθει καλά, η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη για όλους. 

Σε ότι αφορά τον αποχωρισμό, θα πρέπει να γίνει ύστερα από προετοιμασία και συζήτηση. Καλό είναι να αποφεύγετε τους μελοδραματισμούς. Δώστε περισσότερο σημασία στην ενθάρρυνση, τονίζοντας όλα τα καλά, όπως το παιχνίδι που θα χαρεί, τους νέους φίλους που θα αποκτήσει, τα μπάνια που θα κάνει ακόμα και το πόσο θα έχει μεγαλώσει όταν θα το ξαναδείτε. Τα παιδιά, άλλοτε εύκολα και άλλοτε δυσκολότερα - ανάλογα με τον χαρακτήρα τους, καταφέρνουν να προσαρμόζονται, ανάλογα με το κίνητρο που έχουν. Αν το παιδί σας είναι κλειστός χαρακτήρας ή πιο συνεσταλμένος και ντροπαλός και δε θέλει να σας αποχωριστεί, τότε καλύτερα να μην το πιέσετε. Σημασία έχει να είναι χαρούμενο.

Είναι σημαντικό τις ημέρες που θα βρίσκεστε χωριστά να επικοινωνείτε μαζί του. Το παιδί έχει ανάγκη να νιώθει κοντά στους γονείς του, για αυτό είναι καλό να μιλάτε καθημερινά στο τηλέφωνο ή να χρησιμοποιείτε τις νέες τεχνολογίες που σας επιτρέπουν να έχετε και οπτική επικοινωνία. Όσο για τις επισκέψεις, αν αυτό είναι εφικτό, θα κάνουν πολύ καλό στη σχέση σας καθώς και οι δύο πλευρές λαχταρούν να ανταμώσουν.

Η πρώτη φορά που το παιδί φεύγει μόνο του, είναι μια αμήχανη στιγμή για τους γονείς. Είναι όμως και μια ευκαιρία να γεμίσουν και αυτοί τις μπαταρίες τους και μετά με κέφι και διάθεση να σμίξουν, να παίξουν και να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με τα παιδιά τους.

Φωτογραφία: Caroline Hernadez

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube