02 Σεπτεμβρίου 2022 READ

Σεπτέμβρης και επιστροφή στο σχολείο

Σεπτέμβρης και επιστροφή στο σχολείο

Η επιστροφή στο σχολείο σηματοδοτεί για μικρούς και μεγάλους την έναρξη ενός νέου κύκλου υποχρεώσεων, φορτωμένου προγράμματος και ωραρίων που αναγκαίο είναι να τηρηθούν, προϋποθέσεις που έρχονται μάλλον σε αντίθεση με την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού και των διακοπών. Τι πρέπει όμως ως γονείς να φροντίσετε λίγες μέρες πριν, ώστε η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο να είναι όσο πιο ομαλή γίνεται;

Ύπνος: Μία από τις πλέον βασικές παραμέτρους για να διαμορφωθεί το πρόγραμμα ενός παιδιού και να προσαρμοστεί το βιολογικό του ρολόι στα δεδομένα που έρχονται δεν είναι άλλη από την τήρηση στο ωράριο του ύπνου. Μία εβδομάδα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προσπαθήστε να τηρήσετε ένα πρόγραμμα στον ύπνο που ταιριάζει σε εκείνο με τις ημέρες που το παιδί έχει σχολείο. Αφήστε πίσω τις ώρες του καλοκαιριού που κοιμάται πιο αργά και φροντίστε από νωρίς να είναι στο κρεβάτι του. Έτσι τις ημέρες που θα πρέπει να ξυπνάει νωρίς θα είναι προετοιμασμένο και θα έχει συνηθίσει.

Αγορές σχολικών ειδών: Μην αφήσετε τις αγορές των σχολικών ειδών για την τελευταία στιγμή. Καλό θα ήταν από νωρίς να προετοιμαστείτε μαζί με το παιδί σας για τη νέα σχολική χρονιά. Αγοράστε τσάντα, τα τετράδια και ετοιμάστε μαζί το δωμάτιό του. Κάντε χώρο στη βιβλιοθήκη για τα νέα βιβλία και τετράδια, προετοιμάστε το γραφείο και κάντε αν είναι απαραίτητο μια μικρή και έξυπνη ανακαίνιση, με το να πετάξετε ότι δεν χρειάζεστε πλέον.

Ώρα για επανάληψη: Πολλές φορές αναγκαίο είναι να κάνετε μια μικρή επανάληψη με το παιδί σας τις μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ειδικά αν είναι σε μια μικρότερη ηλικία, μία επανάληψη στην προπαίδεια, τις βασικές αριθμητικές πράξεις και την ανάγνωση θα ήταν σημαντική, ώστε το παιδί να επιστρέψει ομαλά στις σχολικές του δραστηριότητες χωρίς κενά και άγχος.

Συζήτηση για το νέο ξεκίνημα: Το πιο σημαντικό βήμα ίσως είναι η προετοιμασία του παιδιού σας για τη νέα σχολική χρονιά μέσω του να συζητήσετε μαζί για τους στόχους του, τα θέλω που έχει, αλλά και για τον τρόπο που θέλετε από κοινού να ακολουθήσει φέτος στο πρόγραμμα του διαβάσματός του. Αφουγκραστείτε τις ανάγκες του και ακολουθήστε μαζί μια κοινή γραμμή εξ αρχής, ώστε οι στόχοι που έχει να πραγματοποιηθούν.

Πρόγραμμα και στις εξωσχολικές δραστηριότητες: Μην αφήσετε τελευταία στιγμή τον προγραμματισμό των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Μπορεί να αρχίζουν πολλές από αυτές μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θέλουν και εκείνες τον ανάλογο προγραμματισμό. Ξένη γλώσσα, εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου ή κάποια αθλητική δραστηριότητα; Οτιδήποτε το παιδί σας επιλέξει, στηρίξτε το, προσαρμόστε το πρόγραμμα εξ αρχής σε αυτές τις ανάγκες και αφήστε πίσω τις αγωνίες που θα προκύψουν αν τα αφήσετε για την τελευταία στιγμή.

Φωτογραφία: GR Stocks / Unsplash

 

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube