11 Ιουλίου 2019 READ

Παιδιά και… ξύπνημα

Παιδιά και… ξύπνημα

Όλοι ασχολούμαστε με τον ύπνο του παιδιού και πόσο σημαντικό είναι να κοιμούνται ήρεμα και αρκετές ώρες για να ξεκουραστούν! Ωστόσο, κανείς δεν ασχολείται το ίδιο με το ξύπνημά τους! «Οκ, θα ακούσουν το ξυπνητήρι ή κάποιον θόρυβο και θα σηκωθούν…», μακάρι να ήταν τόσο απλό. Εξίσου σημαντικό με τον βραδινό ύπνο είναι και το πρωινό ξύπνημα των παιδιών. «Τι ώρα θα σηκωθεί;» «Να το ξυπνήσω σε λίγο για να χορτάσει ύπνο και μετά να βιαστούμε για το σχολείο;», «Να του φτιάξω κάτι να φάει ή θα αρπάξει κάτι μόνο του;», «Τι ρούχα θα βάλει;». Οι προηγούμενες ερωτήσεις είναι ορισμένες από τις καθημερινές σκέψεις των γονιών πριν ξυπνήσουν τα παιδιά τους. Αν το παιδί σας είναι βρέφος, τότε τα πράγματα ίσως είναι ευκολότερα για εσάς. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός που να μην επιτρέπει στα παιδιά να κοιμηθούν λίγο παραπάνω. Για εκείνα όμως που βρίσκονται σε ηλικία μεγαλύτερη των 3 ετών και ακολουθούν μια συγκεκριμένη ρουτίνα καθημερινά με δραστηριότητες, τότε θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα.

Βάζουμε ξυπνητήρι με φιλικό και ήρεμο ήχο ώστε να μην προκαλέσει αιφνιδιασμό. Αν δείτε ότι χουζουρεύει και δεν θέλει να σηκωθεί, όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να το ξυπνήσετε. Τα 5’ ακόμα, θα γίνουν 10’ και τα 10’ θα γίνουν 20’ και κάπου εκεί, θα δημιουργηθεί ένα άγχος για το αν θα προλάβει να ετοιμαστεί, να φάει και να πάει στο σχολείο, ή και εσείς οι ίδιοι, μην αργήσετε στη δουλειά. Από την άλλη, αν δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση, τότε και πάλι φροντίζουμε να ξυπνήσουμε το παιδί σε μια λογική ώρα για να μπορέσει να ακολουθήσει ένα φυσιολογικό ωράριο μέσα στη μέρα και να αποφύγετε το βράδυ να ξενυχτήσει και να μην το παίρνει ο ύπνος.

Προετοιμάζουμε πάντοτε πρωινό και τα σνακ του. Μεταδώστε στο παιδί μια ρουτίνα ζωής που θα το ωφελήσει, όσο είναι μικρό και μαθαίνει να προσαρμόζετε. Πρέπει πάντα να τρώει το πρωινό του για να πάρει ενέργεια και να χορτάσει. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός να πιει υγρά, όπως νερό, χυμό ή γάλα, ούτως ώστε να αντικαταστήσει τα χαμένα υγρά και την αφυδάτωση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ένας φρουτοχυμός ή smoothie της αρέσκειάς του, είναι μια γευστικότατη επιλογή.

Πλένουμε πάντοτε το πρόσωπο και τα δόντια μας. Είτε ακολουθεί μια καθημερινότητα με δράση, είτε απλά θα κάτσει στο καθιστικό να παίξει με τα παιχνίδια του, πρέπει να φροντίζει την υγιεινή του. Η χρήση τουαλέτας, το πλύσιμο του προσώπου για να φρεσκαριστεί και να ξυπνήσει ευκολότερα,  το βούρτσισμα των δοντιών, αποτελούν βασικές καθημερινές κινήσεις που θα πρέπει να μεταφέρετε στα παιδιά και να τις υιοθετήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Ντυνόμαστε με ρούχα άνετα. Βγάζουμε τις πιτζάμες, γιατί ακόμα και αν μείνουμε σπίτι, καλό θα ήταν να διαχωρίζουμε τα ρούχα του ύπνου με τα καθημερινά. Θα πρέπει να έρχονται σε επαφή μόνο με το κρεβάτι και τα καθαρά μας σεντόνια, σε αντίθεση με τα πρόχειρα ρούχα που ακουμπάνε στο πάτωμα, ή σε βρώμικες επιφάνειες. Εξάλλου, η αλλαγή στο ντύσιμο, σε κάνει να νιώθεις έτοιμος για να ξεκινήσει η μέρα δυναμικά.

Λέμε «Καλημέρα». Μια «καλημέρα» αρκεί για να φτιάξει τη μέρα όσων είναι τριγύρω. Δείχνει ευγένεια και διάθεση να ξεκινήσει η μέρα μας ευχάριστα. Μαθαίνοντας στα παιδιά να μιλάνε όμορφα από το πρωί έως το βράδυ, τα θετικά vibes που προσφέρουν θα τους επιστραφούν πάλι πίσω.

Φωτογραφία: Minnie Zhou / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube